După un prim eveniment de anvergură organizat la Universitatea din București în 2019, cu tema Despre desăvârşire: ce înseamnă „starea de Buddha”?, Programul de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, în parteneriat cu Asociația Rabten Jampa Ling, vă invită vineri, 10 mai, ora 18.00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46) la o nouă întâlnire cu Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche de la Centrul de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveţia. Organizat sub forma unui dialog, evenimentul se intitulează Din comorile buddhismului tibetan: despre recunoștință, și va pune în lumină aspecte profunde ale înțelegerii și contextualizării atitudinii de recunoștință în viziune buddhistă.
Invitatul de onoare al evenimentului, Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, se află pentru a zecea oară în România unde oferă învățături din anul 2010 și prezintă pentru practicanți, dar și pentru toți cei pasionați de studiul religiei și, în mod particular, al buddhismului tibetan, teme și practici cu o valoare inestimabilă în tradiția buddhistă.
Dialogul va fi susţinut în limba engleză, cu traducere în limba română, şi va fi moderat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, director al Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii.
Evenimentul este deschis publicului larg şi va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, născut în 1949 în Tibet, la Shigatse, este recunoscut la vârsta de trei ani drept a cincea încarnare din linia Gonsar Rinpoche. De la vârsta de şase ani creşte sub atenta îngrijire şi îndrumare a Venerabilului Maestru Geshe Rabten Rinpoche, mai întâi la Mănăstirea Sera din Lhasa – a doua mare universitate monastică din Tibet la vremea respectivă, iar din 1959, în India şi în Europa. Timp de treizeci şi trei de ani, Gonsar Tulku Rinpoche este cel mai apropiat discipol al Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Din 1986, Gonsar Rinpoche continuă activitatea Maestrului său ca director al Centrului Rabten Choeling din Mont Pèlerin, Elveţia, şi al celorlalte centre Rabten din Europa, predând învăţături în limbile engleză, franceză, germană şi tibetană.
Prof. univ. dr. Madeea Axinciuc este director fondator al Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domenii de cercetare: filosofia religiei, religie comparată, literatură biblică, ebraică biblică.